Nedjelja, 26 Septembra, 2021
- Reklama -

Za ulazak u Austriju više neće biti potreban test!

Od 1. srpnja na području cijele Europske Unije počinje se primjenjivati ‘zelena covid putovnica’ odnosno potvrda.

Stupanjem na snagu ‘zelene putovnice’ prilagodit će se i uvjeti za ulazak u Austriju. Ljudi koji u Austriju dolaze iz zemalja s niskim epidemiološkim rizikom morat će pružiti vjerodostojne dokaze da su tamo boravili tek posljednjih deset dana. Inače, će u roku od 24 sata morati provesti test na koronavirus.

Ulaz bez testa iz u Austriju bit će dopušten iz sljedećih zemalja: Albanija, Andora, Australija, Belgija, Bugarska, Danska, Njemačka, Estonija, Finska, Francuska, Kneževina Lihtenštajn, Grčka, Hong Kong, Irska, Island , Izrael, Italija, Japan, HRVATSKA, Latvija, Litva, Luksemburg, Makao, Malta, Monako, Novi Zeland, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, San Marino, Saudijska Arabija, Srbija, Singapur, Slovačka, Slovenija , Španjolska, Švedska, Švicarska, Južna Koreja, Tajvan, Tajland, Češka, Mađarska, Vatikan, Sjedinjene Američke Države, Vijetnam i Cipar.

Ulaz iz područja s visokim rizikom, koja se u pravilniku nazivaju područjima s virusnim varijantama, općenito je zabranjen. To utječe na primjer na ljude iz Velike Britanije, Brazila, Indije i Južne Afrike. Međutim, Austrijanci, građani EU i EGP izuzeti su od ovog strogog pravila. Međutim, po ulasku moraju imati negativan test na koronavirus. Također se trebaju registrirati te ići u obveznu karantenu od deset dana. Karantenu mogu prekinuti peti dan uz negativan test na koronavirus. Karantenska obveza ne odnosi se na putovanja u profesionalne svrhe i na putovanja u pretežnom interesu Austrije, posebno u području kulture i sporta.

Za ulazak iz svih ostalih zemalja potrebno je predočiti dokaz o cijepljenju, PCR test ili potvrdu ste preboljeli koronavirus. Osim toga, ovdje također postoji obveza registracije i karantene.

Iznimke se odnose na putnike na koji idu na posao, u škole ili na fakultete te u obiteljske svrhe ili posjet partnerima. Potpuno imunizirane osobe ne moraju se registrirati niti staviti u karantenu 14 dana nakon posljednje doze cijepljenja. To se također odnosi na maloljetnike od 12. godine ako putuju u Austriju u pratnji potpuno imunizirane odrasle osobe.

Novo u uredbi je da prijevozničke tvrtke moraju obavijestiti svoje putnike o zahtjevima za ulazak i o mogućim posljedicama u slučaju kršenja zakona. Nijedno od ovih pravila ne vrijedi za putovanje kroz Austriju.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje