Četvrtak, 29 Septembra, 2022
- Reklama -

Veliki neredi u Švedskoj: Gore autobusi i leti kamenje! Troje ranjenih!

Na jugu Švedske izbili su neredi u subotu navečer unatoč tomu što je policija preventivno na novu lokaciju premjestila skup protuislamske stranke ekstremne desnice čiji su čelnici najavili spaljivanje Kur'ana.

Stotinjak ljudi mlađe populacije bacalo je kamenje, palilo automobile, gume i kante za smeće u Landskroni, a također su postavljali barikadu koja je ometala promet, izvijestila je švedska policija. Stanje u Landskroni se smirilo u subotu kasno navečer, ali je i dalje napeto, priopćila je policija, dodajući da u akciji nema ozlijeđenih.

Pritom je skup danske protuislamske radikalne stranke Stram Kurs premješten u Malmö, smješten 45 kilometara južnije od Landskrone.

U petak navečer nasilni sukobi izbili su u Orebru, a neposredni povod bila je najava Stram Kursa da će spaliti Kur'an. Pritom je ozlijeđeno 12 policajaca, a zapaljena su četiri policijska vozila.

Kim Hild, glasnogovornica policije u južnoj Švedskoj, rekla je u subotu prijepodne da policija neće povući dopuštenje za skup u Landskroni zbog visokih standarda slobode govora u Švedskoj.

– Pravo građana da prosvjeduju i iznose stavove je ogromno i ne može se samo tako ignorirati, rekla je Hild za švedsku novinsku agenciju TT.

Na prosvjedu održanom u subotu navečer u središnjem parku u Malmöu okupilo se nekoliko desetaka ljudi, a obratio im se čelnik Stram Kursa.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje

error: Zabranjeno Kopiranje Sadržaja.