Petak , 14 Avgusta 2020
Aktuelno
Naslovnica / Vesti / Bih / Upravo objavljeno! BiH zatvara granice prema ovoj državi!

Upravo objavljeno! BiH zatvara granice prema ovoj državi!

Bisera Turković,zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izjavila je da će već sutra predložiti recipročne mjere Hrvatskoj.

Naime ona je reagirala na informacije koje je objavio Klix.ba o tome da je na graničnom prelazu Doljani putnicima iz Bosne i Hercegovine onemogućen tranzitni prelazak kroz Republiku Hrvatsku prema Neumu.

“Referišući se na informaciju i činjenicu da je građanima BiH onemogućen čak i tranzit kroz Hrvatsku, nesporno je da će ministarstvo na čijem sam čelu već sutra, prvi naredni radni dan, predložiti reciprocitet. Naime, mišljenja sam da je nesporna činjenica da Hrvatska kao članica EU mora poštivati zajedničke stavove, ali se ne slažem sa činjenicom da se našim građanima zabrani i tranzit kroz Hrvatsku. Ovo čim prije jer Hrvatska ima mnogo veći broj novozraženih koronavirusom, a značajno manje provodi testiranje”, navela je Turković.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Alarmantno! Evo koliko će trajati najjači udar koronavirusa!

Dakle kako ističe, nije joj poznato zbog čega se Hrvatska odlučila na ovakve mjere, ali poznat je pozitivan odnos BiH prema svim zemljama u okruženju kada je riječ o turizmu, poslovnim putovanjima i mogućnostima trgovinske razmjene u vremenima koja su do jučer za nas bila nepoznata, a to je vrijeme pandemije.

Kako smo objavili građanima Bosne i Hercegovine nije dozvoljen ni tranzit kroz Hrvatsku ovog jutra, iako su ranije mogli ući u Hrvatsku ukoliko im je krajnja destinacija, naprimjer, bila Neum.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Upravo stigla vest! Evo šta se sve menja od danas zbog pandemije!

Hrvatska je prije četiri dana uvela mjere samoizolacije za one koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, ali pravila u slučaju tranzita nisu bila najbolje precizirana.

BiH bi Hrvatskoj mogla uvesti recipročne mjere i odrediti obaveznu samoizolaciju

Podsjetimo, Klix.ba prvi najavio ovu moguću mjeru odnosno informaciju da bi se Vijeće ministara BiH zvanično trebalo odrediti o pitanju posljednje uvedene mjere vlasti u Hrvatskoj za sve koji dolaze iz naše zemlje, a to je obavezna 14-dnevna samoizolacija.