Nedjelja, 4 Decembra, 2022
- Reklama -

U Njemačkoj nedostatak radnika sa ovim zanimanjima..

U Njemačkoj se dodatno povećala potreba za radnicima u tzv. prirodno-tehničkim zanimanjima, a nedostatak radnika u području prirodnih nauka te tehnologije dostigao je novi rekord, objavio je Institut za njemačku privredu iz Koelna (IW).

“Njemačkim poduzećima je nedostajalo 337.900 radnika u područjima matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnike, što bi bila rekordna vrijednost i porast od 6 posto u usporedbi s oktobrom 2017.”, proizlazi iz studije IW-a objavljene u ponedjeljak.

Stručnjaci se slažu da drastičan manjak neće biti moguće pokriti uvozom radne snage, nego je potrebno ulaganje dodatnih napora u obrazovne programe.

“Mi šanse koje pruža digitalizacija bismo mogli iskoristiti ako naš obrazovni sustav djecu bude pripremao za tržište rada budućnosti”, stoji u saopćenju Saveza njemačkih poslodavaca (BDA) u prvoj reakciji na najnoviju studiju IW-a.

Ukupno je u Njemačkoj bilo nepopunjeno 1,24 miliona radnih mjesta, što je najviša ikad zabilježena vrijednost u Njemačkoj, prenosi Hina.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje

error: Zabranjeno Kopiranje Sadržaja.