Četvrtak, 29 Septembra, 2022
- Reklama -

U kojim godinama zapravo odrastemo?

Jesu li vam ikada u vašim dvadesetima roditelji rekli da konačno “morate odrasti” ili još tražite izgovor za uživanje u smiješnim videosnimkama o životinjama?

Odnedavno postoji naučno objašnjenje za to što se ne ponašate onako kako se od vas očekuje – kao odrasla osoba. U većini zemalja svijeta zrelom te punoljetnom osobom smatraju vas kad navršite 18 godina a naučnici smatraju da ljudi u potpunosti “odrastu” tek u tridesetim godinama, pišu britanski mediji.

Stručnjaci koji se bave proučavanjem mozga te živčanog sustava smatraju da svako sazrijeva u odraslu osobu u različitoj životnoj dobi i njihova istraživanja pokazuju da se kod osoba u dobi od 18 godina u mozgu i dalje odvijaju brojne promjene koje utječu na njihovo ponašanje i mogu utjecati na razvoj poremećaja mentalnog zdravlja.

Profesor Peter Jones sa Univerziteta u Cambridgeu kaže da je vrlo komplicirano definirati prijelazno razdoblje iz djetinjstva u odraslu, zrelu dob i tvrdi da je riječ o “postupnom prijelazu koji se događa tokom pune 3 decenije”. Ta je definicija potrebna ali i korisna za “obrazovni, zdravstveni ili pravni sustav”.

Naime, kad navršite 18 godina, možete glasati, smijete kupovati alkohol, možete dobiti hipoteku, a ako upadnete u nevolje s policijom, prema vama se odnose kao prema odrasloj osobi pa unatoč tome, profesor Jones kaže kako je uvjeren u to da iskusni suci uspijevaju prepoznati razliku kada je riječ o kaznenom djelu, između 19-godišnjeg optuženika te “okorjelog kriminalca” u kasnim tridesetima.

Mislim da se sistem prilagođava onome što se skriva iza izgleda a da se ljudima ne sviđa ideja o gusjenici koja se preko noći pretvara u leptira i ne postoji djetinjstvo, a onda odjedanput, preko noći postanete odrasla osoba. Riječ je o dugom i postupnom putovanju, kaže profesor Peter Jones.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje

error: Zabranjeno Kopiranje Sadržaja.