U kojim godinama zapravo odrastemo?

Jesu li vam ikada u vašim dvadesetima roditelji rekli da konačno “morate odrasti” ili još tražite izgovor za uživanje u smiješnim videosnimkama o životinjama?

Odnedavno postoji naučno objašnjenje za to što se ne ponašate onako kako se od vas očekuje – kao odrasla osoba. U većini zemalja svijeta zrelom te punoljetnom osobom smatraju vas kad navršite 18 godina a naučnici smatraju da ljudi u potpunosti “odrastu” tek u tridesetim godinama, pišu britanski mediji.

Stručnjaci koji se bave proučavanjem mozga te živčanog sustava smatraju da svako sazrijeva u odraslu osobu u različitoj životnoj dobi i njihova istraživanja pokazuju da se kod osoba u dobi od 18 godina u mozgu i dalje odvijaju brojne promjene koje utječu na njihovo ponašanje i mogu utjecati na razvoj poremećaja mentalnog zdravlja.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Pet načina da svojoj djeci pokažete koliko je važna briga o mentalnom zdravlju

Profesor Peter Jones sa Univerziteta u Cambridgeu kaže da je vrlo komplicirano definirati prijelazno razdoblje iz djetinjstva u odraslu, zrelu dob i tvrdi da je riječ o “postupnom prijelazu koji se događa tokom pune 3 decenije”. Ta je definicija potrebna ali i korisna za “obrazovni, zdravstveni ili pravni sustav”.

Naime, kad navršite 18 godina, možete glasati, smijete kupovati alkohol, možete dobiti hipoteku, a ako upadnete u nevolje s policijom, prema vama se odnose kao prema odrasloj osobi pa unatoč tome, profesor Jones kaže kako je uvjeren u to da iskusni suci uspijevaju prepoznati razliku kada je riječ o kaznenom djelu, između 19-godišnjeg optuženika te “okorjelog kriminalca” u kasnim tridesetima.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Lunu očekuje PAKAO! Oglasio se ON, neće joj biti lako.. (FOTO)

Mislim da se sistem prilagođava onome što se skriva iza izgleda a da se ljudima ne sviđa ideja o gusjenici koja se preko noći pretvara u leptira i ne postoji djetinjstvo, a onda odjedanput, preko noći postanete odrasla osoba. Riječ je o dugom i postupnom putovanju, kaže profesor Peter Jones.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Vesti24s.com. Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal Vesti24s.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i/ili prethodnog objašnjenja.