Utorak, 30 Novembra, 2021
- Reklama -

Švedska ukida testiranje na covid! Situacija sve bolja!

ŠVEDSKA je danas napravila još jedan korak prema normalizaciji svakodnevice svojih građana, ukinuvši od 1. studenoga obavezu testiranja na koronavirus za sve potpuno cijepljene osobe, za osobe koje su nedavno preboljele covid-19 te djecu do šest godina.

Na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare švedskog Zavoda za javno zdravstvo objašnjeno je kako spomenute kategorije građana u slučaju pojave simptoma jednostavno trebaju ostati kod kuće dok ne ozdrave. Na radna mjesta, fakultete ili škole mogu se vratiti bez testiranja, nakon što jedan dan izostane povišena tjelesna temperatura, čak i ako nisu prestali svi simptomi bolesti.

“Za one koji nisu cijepljeni protiv covida-19 i dalje postoji obaveza testiranja u slučaju pojave simptoma. Isto vrijedi i za kontakte takvih osoba, za zaposlenike domova za skrb o starijima, djelatnike zdravstvenog sustava te sve putnike koji u Švedsku ulaze iz zemalja kontinentalne Europe”, objasnila je Karin Tegmark Wisell, zamjenica glavnog državnog epidemiologa Andersa Tegnella.

Prije dva tjedna ukinuli sve mjere, situacija sve bolja
Ova odluka posljedica je sve bolje epidemiološke situacije u Švedskoj koja je, unatoč ukidanju svih dotadašnjih mjera prije dva tjedna, održala nisku stopu zaraze i smrtnosti od covida-19. U posljednja dva tjedna Švedska ima 81 zaraženog koronavirusom na 100.000 stanovnika, što je smješta među deset europskih zemalja s najmanjom stopom infekcija.

“I dalje bilježimo širenje koronavirusa, ali na stabilnoj i relativno niskoj razini u odnosu na prethodna razdoblja. Tjedno se obavlja oko 140.000 PCR testova, a stopa pozitivnih nalaza je tri posto”, naglasila je Tegmark Wisell.

Ionako niska stopa smrtnosti nastavila je padati i nakon ukidanja epidemioloških mjera 29. rujna. Prema podacima ECDC-a, u posljednja dva tjedna Švedska ima petu najmanju stopu smrtnosti od covida-19 u Europi, nakon Islanda, Lihtenštajna, Luksemburga i Nizozemske. Švedski mediji posebno vole istaknuti kako njihova zemlja već mjesecima ima bolju epidemiološku situaciju od svojih nordijskih susjeda Danske, Norveške i Finske, iako je ukupna stopa smrtnosti od covida od ožujka 2020. u Švedskoj višestruko veća.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje