Petak , 14 Avgusta 2020
Aktuelno
Naslovnica / Vesti / Srbija / Ponovo policijski čas! Oglasili se epidemiolozi!

Ponovo policijski čas! Oglasili se epidemiolozi!

Dakle ako situacija nastavi da se pogoršava mere će biti pooštrene u lokalnim žarištima, a podrazumevaće obaveznu zaštitnu opremu u gradskom prevozu i prodavnicama.

Nakon relaksiranja mera zabrane okupljanja na javnim mestima, što je rezultiralo organizovanjem masovnijih proslava i utakmica, ali i otvaranja škola i vrtića i povratka studenata u domove, poslednjih dana je počeo da raste broj novoobolelih od korona virusa, pa epidemiolozi razmatraju uvođenje novih mera za sprečavanje širenja virusa.

Iako stavovi stručnjaka još nisu sasvim usaglašani, prema saznanjima, ukoliko se situacija bude pogoršavala, mere će biti pooštrene u lokalnim žarištima i podrazumevaće pre svega obavezu nošenja maski u gradskom prevozu, kao i u prodavnicama, tržnim centrima i drugim zatvorenim prostorima.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Alarmantno! Evo koliko će trajati najjači udar koronavirusa!

Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba rekao je da će se mere, ukoliko bude bilo potrebe, lokalno određivati i uvoditi.

– Epidemiološka situacija je na granici između nesigurne i povoljne pod kontrolom zbog novih žarišta kao što su Novi Pazar, Tutin, Vranje. Znali smo da će studenti doći u Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš. To je očekivana situacija i moramo se vratiti ozbiljnosti i sprovoditi mere – rekao je Tiodorović i ponovio da bi maske trebalo nositi u zatvorenom prostoru, dok na otvorenom moramo biti na određenom rastojanju.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Najbolji lek! Pogledajte kako se ljudi štite od koronavirusa!

Ni prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 u Nišu nije isključio mogućnost da se na lokalu uvedu oštrije mere.

– U slučaju da dođe do porasta broja zaraženih verovatno je da budu uvedene oštrije mere na lokalu. Ne verujem da će biti policijskog časa ili zabrane okupljanja, ali je moguće da se uvede obaveza nošenja maski u gradskom prevozu i zatvorenim prostorima – rekao je Ranković i dodao da je jako bitno da stariji sugrađani i hronični bolesnici nose maske u svim situacijama gde je veća cirkulacija ljudi.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Upravo objavljeno! Otvorene su granice samo za ove države!

Takođe epidemiolog Zoran Radovanović primetio je da broj novozaraženih već mesec dana oscilira između 20-30 i sto.

– Pretpostavljam da će za desetak dana ipak biti odlučeno da se malo pritegne – rekao je on i dodao da bi mere trebalo olabljivati postepeno.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se mogu očekivati izvesne ekcesne situacije, kao u Novom Pazaru, Tutinu, jer se nalazimo u periodu otvaranja zemlje, organizovanja svadbi i raznih vrsta skupova, kao i prijemnih ispita i povratka studenata u domove, te nije isključio čak ni mogućnost zabrane javnog okupljanja.