Četvrtak, 25 Februara, 2021
- Reklama -

Pažnja za putnike! Vlast Srbije promenila odluku o merama na granici!

Politička odluka vlade Srbije, kako je juče ujutru ocenjeno u bosanskohercegovačkim medijima, koja je stupila na snagu danas, a po kojoj državljanima BiH iz entiteta Republika Srpska ne trebaju PCR test prilikom ulaska u Srbiju, dok državljanima Federacije BiH treba, tokom dana je, pošto su usledile oštre reakcije iz BiH, vrlo brzo izmenjena.

Kako je Danasu rečeno u kabinetu člana predsedništva BiH Željka Komšića od kojih smo tražili komentar na odluku Srbije o merama na granici, „nakon razgovora Komšića i Aleksandra Vučića oko tretmana koji važi za ulazak građana BiH u Srbiju – srpski predsednik je rekao da će mera biti ukinuta. Za sve građane BiH važi isti tretman“.

Naš list je tokom prepodneva poslao upit i na adresu MUP-a Srbije sa zahtevom da nam potvrde tačnost informacije o merama na granici – da li za građane Republike Srpske važi jedno, a za ostale građane BiH drugo, ali odgovor nismo dobili do zaključenja ovog lista. Nikakav odgovor nismo dobili ni od MUP-a Federacije BiH od kojih smo takođe tražili potvrdu informacije.

Dan ranije je, po pisanju bosansko-hercegovačkih medija, „Uprava Granične policije Srbije obavestila je Graničnu policiju BiH da državljani BiH sa mestom prebivališta u entitetu Republika Srpska mogu ući u Srbiju bez PCR testa, ali uz obaveznu izolaciju od 10 dana, dok svi ostali državljani BiH moraju pokazati negativan PCR test na granici“.

Vest je potvrđena i iz bosankohercegovačke granične policije. Kako je u nedelju kazala portparolka granične policije BiH Franka Vican „prema izmenjenoj odluci Vlade Srbije, građani Republike Srpske bez PCR testa prilikom ulaska moraju ići u izolaciju 10 dana i moraju navesti tačnu adresu na kojoj će boraviti u za vreme izolacije“.

Vučićeva reakcija, ocenjuju mediji u BiH, usledila je pošto su „shvatili da je prvobitna odluka diskriminatorska“ imajući u vidu da, navodi se, različito tretira državljane BiH zavisno od toga u kojem entitetu žive.

U nadležnosti Srbije nije da se bavi prebivalištem građana BiH ako imaju validan pasoš, dodao je, osim ako Srbija ne smatra da je „anektirala entitet RS, kao što je to uradila Rusija sa Krimom i Donbasom. Pasoš je dokument koji jednako važi za sve njegove nosioce ili ni za koga“, naveo je Čolpa. Zapitao se kako bi bilo da u BiH mogu ući „državljani Nemačke koji imaju prebivalište u Bavarskoj, a oni iz Baden-Virtemberga ne mogu“.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje