Četvrtak, 29 Septembra, 2022
- Reklama -

Od četvrtka u Austriju bez karantene!

U zemljama članicama Europske unije od 01. jula 2021. godine na snagu je stupila I uvedene su zeleni pasoši (EU Covid cetrifikat) koji je uveliko olašao putovanja diljem EU. Također, putnici više ne moraju imati pregršt papirologije s kojom bi dokazali da su, primjera radi testirani ili da su preboljeli koronavirus.

Stupanjem na snagu zelenih pasoša na zelenoj listi Republike Austrije našle su se Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Srbija ali ne i ostale zemlje Zapadnog Balkana.

No, kako je GPMaljevac.COM na svojoj stranici uveliko najavljivao, od četvrtka se za ostatak Zapadnog Balkana pravila mijenjaju pa će se od četvrtka na zelenoj listi Austrije naći Bosna i Hercegovina, pored BiH na zelenoj listi će priskočiti Kosovo i Crna Gora.

Osobe koje dolaze iz zemalja s niskim rizikom zaraze moraju, prilikom ulaza u Austriju preko graničnih prijelaza, priložiti vjerodostojnu dokumentaciju s kojom bi dokazali sa su posljednjih deset dana boravili u zemlji koja se nalazi na listi zelenih zemalja Republike Austrije.

Za putovanje u Austriju iz zemalja koje su označene kao zelene zemlje dovoljno je 3G pravilo (testiran, cjepljen ili oporavljen) i registracija pri ulazu u Austriju više nije potrebna.

Ako putnik ne posjeduje jedno od 3G pravila, potrebno je da se registrira pri ulazu na granici ili putem online aplikacije te u naredna 24 sata obavezno mora napraviti PCR test o svom trošku u ovlaštenim laboratorijima unutar Austrije.

Od 01. jula 2021. godine na listi zelenih zemalja nalaze se Hrvatske, Sjeverna Makedonija, Srbija i Albanija a od četvrtka, 08. jula 2021. godine od zemalja Zapadnog Balkana prodružit će se Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora, potvrdila je Vlada Republike Austrije.

Šta znači zelena lista na kojima se nalaze pojedine zemlje?
Zelena lista zemalja koje objavljuje svaka država posebno, u ovom slučaju Austrija, praktično znači da za putovanja iz zemalja koje se nalaze na zelenoj listi više nema obavezne registracije niti obavezne karantene u trajanju od 10 dana.

Dakle, putovanje je omogućeno uz jedno od 3G pravila. 3G pravilo u biti znači ulov putovanja gdje se podrazumijeva da li je osoba testiranja, cjepljena ili oporavljena.

PCR test ne smije biti stariji od 72 sata od trenutka uzimanja brisa dok brzi (antigen) test ne smije biti stariji od 48 sati.

Za oporavljene osobe od koronavirusa dokaz vrijedi šest mjeseci, dok test na antitijela vrijedi tri mjeseca.

Osobe koje su cijepljene moraju dokazati da je od revakcinacije prošlo 14 dana u trenutku ulaza u Republiku Austriju.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje

error: Zabranjeno Kopiranje Sadržaja.