Četvrtak, 29 Septembra, 2022
- Reklama -

Od 22. jula nova pravila za korištenje maski u Austriji!

Savezni kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) danas je na konferenciji za medije potvrdio predstojeće korake za otvaranje Austrije. Maske ostaju samo u javnom prijevozu te supermarketima, odnosno trgovinama koje nude svakodnevne namirnice. Maska više neće biti potrebna u trgovinama koje ne prodaju svakodnevne namirnice.

Prema riječima kancelara Kurza, možemo biti vrlo zadovoljni trenutnom situacijom. Međutim, virus neće tako jednostavno nestati. “Zaštićeni su samo oni koji su cijepljeni. Virus će ostati godinama, tko se ne cijepi, ima vrlo velike šanse da se zarazi”, rekao je kancelar. On je naglasio i da cijepljenje ostaje dobrovoljno te da je to osobna odluka. Kancelar je naglasio da sva cjepiva djeluju i protiv Delta varijante koronavirusa. “Sva cjepiva djeluju protiv Delta varijante”, naglasio je Kurz.

Kancelar je najavio da će se nastaviti s popuštanjem mjera, a daljnji koraci za ublažavanje slijede 22. srpnja. Maske u trgovini više neće biti potrebne. Maske će ostati na snazi samo u javnom prijevozu te trgovinama koje prodaju svakodnevne namirnici kao što su supermarketi, a u njima će biti dovoljna obična maska za usta i nos.

Savezni kancelar je naglasio da se brojevi zaraženih trenutačno povećavaju ali to je razumljivo jer pandemija dolazi u valovima. Kurz je upozorio da će brojke dodatno rasti te je još jednom svima uputio apel da se cijepe. “Brojevi će ponovno rasti u hladnijim mjesecima u godini”, rekao je Kurz.

Ministar zdravstva Wolfgang Mückstein (Zeleni) izjavio je da je Delta varijanta virusa trenutačno dominantna u Austriji te da se brojevi zaraženih trenutačno polako povećavaju. Ministar smatra da je sada jako važno spriječiti ponavljanje prošlogodišnjeg ljeta. Mückstein je ipak naglasio da je trenutačna situacija jako dobra, ali mišljenja je i da bi broj PCR testova još trebalo povećati.

Ministar je također naglasio da je trenutačno 40 posto populacije imunizirano, a to odgovara skoro polovici populacije koja se može cijepiti. Mückstein je izjavio i da trenutačne prognoze govore da će situacija u Austriji i na jesen biti dobra.

Kancelar Kurz je izjavio i da se valovi virusa ne mogu uspoređivati te da vjerojatno više neće doći do zaključavanja. “Valovi se ne mogu uspoređivati, cijepljenje mijenja igru. Mladi se već dugo moraju ograničavati, stariji ljudi uglavnom su cijepljeni. Što bismo trebali ponovno učiniti s njima? , rekao je kancelar.

Kurz je također naglasio i da je jedna stvar presudna. “Dok su mutacije pokrivene cijepljenjem, linija je jasna – nema masovnih ograničenja”, rekao je kancelar. Kurz je naglasio i da treba spriječiti preopterećenost bolnica, ali i da je trenutačna situacija jako dobra. “Broj novih infekcija također se povećava i u drugim europskim zemljama, ali hospitalizacije se ne povećavaju u istoj mjeri. Ne gledajte samo na incidenciju”, rekao je kancelar.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje

error: Zabranjeno Kopiranje Sadržaja.