Ponedjeljak , 21 Septembra 2020
Aktuelno
Naslovnica / Vesti / Srbija / Objavljeno! Otvorili su granicu! Ne treba vam PCR test!

Objavljeno! Otvorili su granicu! Ne treba vam PCR test!

Kako saznajemo Crna Gora je od juče ublažila uslove za ulazak građana Srbije, pa PCR test više nije uslov, već u CG može da se uđe i sa negativnim IgM testom ili pozitivnim IgG testom.

Brzi serološki testovi su mnogo jeftiniji od PCR, koji je do četvrtka u ponoć bio uslov za ulazak u Crnu Goru, i za koji su državljani Srbije morali da izdvoje 6.000, a stranci koji su se testirali u Srbiji, među kojima državljani Crne Gore – 120 eura. Serološke testove rade i privatne laboratorije, pa više ne mora ni da se stoji u redovima pred put. Ovi testovi koštaju u državnim ustanovama 1.200, dok su u privatnim laboratorijama od 1.800 pa do nekoliko hiljada dinara.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Oglasio se ministar! Objavljena nova odluka o graničnim prelazima!

Dakle sada se na put može bilo da test iz krvi pokazuje prisustvo antitela IgG, što znači da je osoba preležala koronu, bilo da test pokazuje da nema IgM antitela, što znači da nema akutnu infekciju. Rezultat testa koji pokazuje da je preležan kovid 19 za ulazak u Crnu Goru važi do 30 dana, a rezultat koji dokazuje odsustvo akutne infekcije 72 sata. U ovom drugom slučaju uslov je i da osoba 15 dana pred put nije boravila u nekoj od država sa epidemiološke crvene liste. Srbija je sada, po kriterijum Crne Gore, na žutoj listi. Takvu odluku u četvrtak je donelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

TAKOĐE PROČITAJTE:   Dr. Kon saopštio loše vesti! Ovome se niko nije nadao!