Objavljena lista najmoćnijih zemalja na svijetu

Rang lista “US News and World Report” razmatra političke te finansijske uticaje jedne zemlje i njene međunarodne saveze, snagu njene vojske te kako ona djeluje kao međunarodni lider Prema najnovijoj rang listi SAD su zadržale mjesto najmoćnije zemlje na svijetu u 2019. godini i u stopu je prate Rusija, Kina i Njemačka.

Opisali su SAD kao “dominantnu ekonomsku i vojnu silu na svijetu” te zemlju koja ima veliki kulturni uticaj na svijet zbog toga što se njena popularna kultura ispoljava u knjigama, filmovima, muzici kao i TV emisijama cijelog svijeta.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Najbolji lek! Pogledajte kako se ljudi štite od koronavirusa!

Navodi se da su političke odluke predsjednika Donalda Trumpa “izazvale pitanja širom svijeta, uključujući najbliže saveznike zemlje o budućem kursu zemlje na globalnoj sceni”. Rusija se opisuje kao najveća svjetska zemlja po kopnenoj masi pa i koja dijeli granicu sa više od deset zemalja a velika moć te zemlje objašnjava se ekonomskim rastom koji dolazi od rezervi nafte te uglja, i naglaskom na vojsci.

Kina ima najveće svjetsko stanovništvo te drugu najveću svjetsku ekonomiju a kako se navodi u izveštaju doživjela je brz ekonomski razvoj iako milioni još uvijek žive ispod granice siromaštva u zemlji i na četvrtom te petom mjestu su Njemačka i Velika Britanija a zatim slijede Francuska, Japan, Izrael pa Saudijska Arabija.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Doktorica saopštila! Ovo je najbolji sapun protiv koronavirusa!

Prvih devet zemalja su isto bile rangirane i prošle godine dok je ovoga puta u top 10 ušla Južna Koreja umjesto Ujedinjenih Arapskih Emirata i najveće iznenađenje na listi je Irak, zemlja koja je uništena ratovima i terorističkim napadima, a koji se prošle godine nije nalazio među 80 rangiranih, a sada je na visokom 19. mjestu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Vesti24s.com. Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal Vesti24s.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i/ili prethodnog objašnjenja.