Četvrtak, 22 Aprila, 2021
- Reklama -

Nove mjere na granicama zbog novog soja virusa!

Zbog novih mutacija koronavirusa Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova planira pooštriti mjere ulaska u Austriju. Naime, prema pisanju Austrijske novinske agencije (APA) i Kuriera nova uredba je poslana na razmatranje svim austrijskim pokrajinama i socijalnim partnerima, a odluka se očekuje početkom sljedeće sedmice.

Nova uredba se najviše tiče prekograničnih radnika (tzv. pendlera) koji će po novoj uredbi prilikom prelaska granice morati posjedovati liječničku potvrdu ili negativan test na korona virus (PCR ili antigenski) – ne stariji od 72 sata. Svi oni prekogranični radnici koji ne budu posjedovali negativan test moraju u desetodnevnu karantenu koju će moći prekinuti negativnim testom kojeg naprave u Austriji.

Od 19. decembra 2020. godine je za ulazak u Austriju obvezna desetodnevna samoizolacija, odnosna karantena, iz koje se moguće osloboditi pet dana nakon ulaska u Austriju negativnim PCR ili antigenskim testom. Pored prethodnog pravila, od 15. januara vrijedi i odluka da se putnici moraju registrirati elektroničkim putem (putem interneta) prije ulaska u Austriju.

Prema dosadašnjim pravilima od obavezne karantene izuzeti su prekogranični radnici, osobe koje putuju iz poslovnih razloga, osobe koje dolaze na liječenje u Austriju, te osobe koje u Austriju dolaze zbog neodgodivih obaveza (sudske obaveze, sprovodi itd…)

Na prve informacije o mogućem pooštravanju mjera prelaska granica za prekogranične radnike reagirali su iz Koruške te su istaknuli da se protive mogućim mjerama. Iz Koruške ističu da prilikom uvođenja tih mjera treba razmisliti i o ekonomskim posljedicama istih.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje