Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021
- Reklama -

Ovo će uskoro biti uslov za putovanje i odlazak na letovanje!

Kovid pasoši ili, preciznije rečeno, elektronska potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa, sada je već potpuno jasno, biće uslov za putovanja i odlazak na letovanje.

To je, manje-više direktno, juče svima stavio do znanja grčki ministar turizma Haris Teoharis.

On je izjavio da su u toku konsultacije sa zvaničnicima u Briselu i da je za sada najizvesnije uvođenje elektronskih potvrda o vakcinaciji. Kako je naglasio, samo za takve turiste neće biti nikakvih dodatnih uslova za ulazak u Grčku.

– Budući da će se slično ponašati i ostale zemlje EU, očekuje se međusobni dogovor oko usklađivanja tipa takvog dokumenta. To ne znači da će putovanja biti zabranjena onima koji nisu vakcinisani, ali će za njih važiti proširene mere kontrole. Obim i vrsta te kontrole zavisiće od razvoja epidemije i vakcinacije u svakoj pojedinačnoj zemlji – rekao je Teoharis, koji je dodatno pojasnio da pod merama kontrole misli na obavezno testiranje pre ulaska u Grčku.

Različiti scenariji

Kako je potvrđeno u srpskoj ambasadi u Atini, u Grčkoj se razmatraju različiti scenariji za predstojeću letnju sezonu.

Ipak, još je rano sa sigurnošću tvrditi šta će biti do juna, kada počinje turistička sezona. To, pre svega, zavisi od situacije u samoj Grčkoj, ali i u zemljama, među kojima je i Srbija, odakle dolazi najveći broj turista na more.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da će Srbija do kraja januara imati dva miliona vakcina, različitih proizvođača, uključujući i količine koje su stigle krajem decembra. U februaru se, kaže, očekuje još dodatnih 1,3 do 1,5 miliona doza vakcina.

– I sve tako do maja-juna i nadam se da ćemo moći da završimo vakcinaciju. Ako to uspemo, bićemo jedna od prvih zemalja koja će to završiti u Evropi – rekla je premijerka.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje