Utorak, 30 Novembra, 2021
- Reklama -

Nemačka: Od ponedeljka na snazi lockdown!

Zbog velikog rasta broja novozaraženih buduća njemačka vlada, koju će činiti Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Slobodna demokratska stranka (FDP), namjerava pooštriti svoj prijedlog Zakona o zaštiti od zaraza. Prema trenutačno važećem zakonu, 25. studenoga prestaje biti na snazi izvanredna epidemijska situacija. Buduća koalicija ostaje pri ukidanju tog statusa, ali namjerava uvesti strože mjere za suzbijanje pandemije.

O pojedinim mjerama se još raspravlja, a Bundestag bi o tom zakonu trebao glasati u četvrtak, piše Deutsche Welle.

“Ponovo lockdown”

“To su znatna ograničenja za necijepljene, koja mi smatramo ispravnima”, izjavio je, govoreći o novim mjerama, za javni servis ZDF ovoga ponedjeljka Dirk Wiese, potpredsjednik Kluba zastupnika SPD-a. Od 22.11 počinje lockdown, ograničenja kontakata, obvezna primjena pravila 3G na radnom mjestu i obveza rada od kuće gdje god je to moguće i zabrana korištenja javnog prijevoza za. Neovisno o tome, na snazi ostaje obveza nošenja zaštitnih maski.

“To je praktički lockdown za necijepljene”, rekao je Wiese.

Mjere koje, prema novom zakonu, vjerojatno više ne bi bilo moguće uvesti su: ograničavanja kretanja i putovanja, zatvaranje ugostiteljskih i smještajnih objekata, kao i trgovina i obrta te ograničavanje sportskih aktivnosti.

Institut Robert Koch je objavio da je u nedjelju zabilježeno 23.607 novih slučajeva. To je 8094 više nego tjedan dana ranije. Sedmodnevna incidencija je porasla na 303. Prošlog četvrtka Njemačka je imala najveći broj novozaraženih od početka pandemije: 50.196.

SPD-ov stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbach izrazio je zabrinutost te predviđa: “Za tri ili četiri tjedna imat ćemo tako velike brojke da će odjeli za intenzivnu njegu biti potpuno preopterećeni. Morat ćemo prevoziti pacijente iz jednoga grada u drugi.”

I dok se u Njemačkoj tek raspravlja o strožim mjerama za suzbijanje pandemije, Austrija je već poduzela konkretne korake. U toj zemlji je od ponoći na snazi lockdown za necijepljene starije od 12 godina. Tko nije cijepljen ili nije prebolio koronu u proteklih 180 dana, smije napustiti svoj dom samo iz opravdanih razloga. Recimo, radi kupovine za dnevne potrebe, posjeta liječniku, odlaska na posao ili šetnje iz zdravstvenih razloga.

Trajanje te mjere je za početak ograničeno na 10 dana. Najavljene su stroge policijske kontrole, a u slučaju kršenja zabrane prijeti novčana kazna u iznosu i do 1450 eura. Ta mjera pogađa oko dva milijuna ljudi koji nisu cijepljeni. Austrija ima 850 novozaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje