Najduža fontana na svijetu: Most sa najljepšom fontanom duginih boja (FOTO)

‘Fontana Mjesečeve Duge’ je fontana smejštena na Banpo mostu u Seoulu Južna Koreja, koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najduža fontana na jednom mostu sa gotovo 10.000 LED mlaznica koje se nalaze na obje strane 1.140 m dugačkog mosta i koje izbacuju 190 tona vode po minuti.

Instalirana u septembru 2009. godine, fontana je zamišljena kao dodatni ukras već predvinom gradu i kao ekološka fontana koja crpi vodu direktno iz rijeke pa zatim je odmah vraća nazad. U Banpo, prvi dupli most u Južnoj Koreji (dva sprata – jedan za automobile, drugi za pješake i bicikliste), je ugrađeno 38 pumpi za vodu i 10.000 mlaznica na obje strane, čiji mlaz doseže do 43 metra horizontalno.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Američko oružje u Evropi će izazvati haos

Fontana se nekoliko puta uključi u podne (15-minutni intervali), te više puta tokom noći uz dodatne specijalne efekte vikendima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Vesti24s.com. Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal Vesti24s.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i/ili prethodnog objašnjenja.