Petak , 14 Avgusta 2020
Aktuelno
Naslovnica / Vesti / Srbija / Epidemiolog Kon se hitno oglasio! Evo šta nam sledi od sutra!

Epidemiolog Kon se hitno oglasio! Evo šta nam sledi od sutra!

Dakle gostujući u jutarnjem programu na televiziji “Pink” epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da u Beogradu 60 odsto zaraženih ne zna kako su dobili virus korona kao i da će se ubuduće i Komunalna milicija uključiti u kontrolu poštovanja mjere samoizolacije.

“Može da nasluti poboljšanje, još smo u situaciji da se nalazimo u stabilnom dijelu. To se još može pratiti po broju onih koji su pregledani u kovid ambulantama. Pozitivnost na PCR testovima se polako spušta, sad je na oko 8 posto, a prije je bilo u nekim ambulantama i do 80 posto. Sve se više javlja ljudi na kontrolni pregled, pa je i zbog toga niža ta pozitivnost na PCR testovima, ali svakako se smanjuje u Beogradu”, rekao je Kon.

On je objasnio da Beograd nije nikada bio grad sa najvećim brojem aktivnih bolesnika prema broju stanovnika, ali zbog brojnosti stanovništava u Beogradu kao mnogobrojnih dešavanja gdje je mogućnost širenja virusa velika, u glavnom gradu je moguće da se situacija lako promijeni.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Radio slobodna Evropa: Državljani Bih i Srbije neće moći u EU od 1. jula

“Sada se najviše pominju zbog teške situacije Bujanovac, pominje se i Pčinjski okrug… Međutim, u tim manjim opštinama se brzo sve stavlja pod kontrolu. Jer zbog malog broja stanovnika lakše je i kontrolisati kontakte”, ispričao je Kon.

Takođe voditeljica programa je onda upitala doktora Kona da se nadoveže da li sada epidemiolozi mogu da prate kontakte zaraženih na šta je epidemiolog odgovorio da je to još teško.

“Skoro 60 odsto ne zna koji kontakt je doneo kovid u Beogradu. Ne mogu se ispitivati ti klasteri kao npr. u radnim kolektivima. Sada je bitno kontrolisati one koji su u kućnoj izolaciji. To je značajno, ne zbog kažnjavanja, već zbog toga da se zna da kontrola postoji. Praćenje kontakta i kontrola samoizolacije su među najvažnjim mjerama. Komunalna milicija će se uključiti u kontrolu samoizolacije”, rekao je epidemiolog.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Neštasica lijekova u Evropi zbog korona virusa!

Kon je razjasnio da će u ovom piku koronavirusa spuštanje krive ići mnogo sporije nego proletost zbog manje restriktivnih mjera koje su sada na snazi.

“Ono što bih naglasio je da sada imamo spor proces spuštanja krive. Maske ne mogu da daju rezultate kao što je imalo potpuno zatvaranje”, istakao je dr Kon.

U javnosti se sve više spominju asimptomatski prenosioci koji su postali najveći strah u jeku epidemije koronavirusom, a sve češće se pominje da iako se korona preboli “na nogama” ipak može doći do ozbiljnih oštećenja vitalnih organa.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Ponovo se uvodi policijski sat zbog nepoštivanja mera!

“Mogu da imaju promjene na plućima, to se i kod nas evidentiralo, ali nije toliko često. Ukupno gledano, koliko su loši što se tiče prenošenja, toliko su dobri zbog kolektivnog imuniteta. Ako smo imali 6,4 posto njih poslije prvog talasa, sada je moguće da ih je duplo i više, ali će se znati posle istraživanja koja će se nastaviti. E sad, koliko imunitet traje je pitanje. Antitijela se gube, ali to ne znači da će naša reakcija na koronu ponovo biti ista”, ispričao je Kon koji je potvrdio da je kod nas bilo desetak pacijenta koji su se dva puta zarazili koronavirusom.