Četvrtak, 29 Septembra, 2022
- Reklama -

Još jedan razlog zašto su hodanje, trčanje i vožnja biciklom izuzetno korisni

Raspoloženje ljudi s kroničnim zdravstvenim tegobama koji pate od depresije može se poboljšati uz aerobno vježbanje poput vježbanja u grupama, hodanja te trčanja kao i vožnje biciklom pokazuje novo istraživanje.

Pacijenti s kroničnim bolestima imaju 2 do 3 puta veće izglede razviti depresiju u odnosu na opću populaciju navode znanstvenici u časopisu British Journal of Sports Medicine i kad ti pacijenti postanu depresivni njihove kronične bolesti često se pogoršaju a i rizik od smrti poraste.

Za potrebe istraživanja znanstvenici su proučili podatke 24 istraživanja s ukupno 4111 pacijenata koji su bolovali od kroničnih bolesti te imali simptome depresije. U svim manjim studijama pacijenti su bili nasumično raspoređeni u skupine koje su aerobno vježbale te kontrolne skupine koje su primale liječenje.

Pacijenti koji su vježbali najmanje dva do tri puta tjedno imali su veće izglede za ublažavanje simptoma depresije u odnosu na ljude koji nisu aerobno vježbali pokazalo je istraživanje. Još je uočljiviji bio učinak kod onih koji su vježbali četiri do pet puta tjedno i razlika je bila ipak premala da se isključi mogućnost slučaja.

Jedna od najvažnijih poruka vezanih uz aerobno vježbanje jest da je nešto bolje nego ništa i da je više puno bolje nego manje. U određenoj mjeri naše istraživanje to potvrđuje, kaže voditelj istraživanja dr. Simon Bacon s kanadskog Sveučilišta Concordia u Montrealu i većina stručnjaka preporučuje 150 do 250 minuta vježbanja tjedno te do sat vremena dnevno umjereno intenzivnog aerobnog vježbanja kako bi se spriječilo povećanje tjelesne težine ili postigao umjereni gubitak težine.

Rezultati istraživanja osnažuju ranije dokaze da vježbanje može popraviti mentalno zdravlje a i umanjiti rizik od razvoja psihijatrijskih problema, kaže dr. Adam Chekroud sa Sveučilišta Yale koji nije bio uključen u istraživanje.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje

error: Zabranjeno Kopiranje Sadržaja.