Petak , 14 Avgusta 2020
Aktuelno
Naslovnica / Vesti / Srbija / Hitno se oglasio ministar! Objavljene su nove mere! Stanje je loše!

Hitno se oglasio ministar! Objavljene su nove mere! Stanje je loše!

Alen Šeranić Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a ocijenio je kao nepovoljnu epidemiološku situaciju u RS-u u posljednje dvije sedmice, shodno porastu broju zaraženih lica koronavirusom.

On je istakao da, dok ne bude lijeka, vakcine, treba poštovati obaveze koje se odnose na mjere zaštite: “To je ono što nam daje mogućnost da preveniramo virus. Međutim, ono što treba da se zna je da, kada god relaksiramo mjere u zajednici, moraćemo ih pooštriti prema pojedincu.”

TAKOĐE PROČITAJTE:   Merkelova upozorila da se prekine "rat" sa Srbijom

Dakle kada je riječ o održavanju muzičkih festivala u RS-u, Šeranić je rekao da su se njihovi organizatori obraćali Republičkom štabu.

“S obzirom na to da se nisu mijenjale preporuke po pitanju okupljanja u vezi sa brojem lica, to je i dalje na snazi. Dok ne bude promijenjena ta mjera, festivali će biti odgođani ili otkazani”, rekao je Šeranić.

Govoreći o relaksaciji mjera kada je riječ o ugostiteljstvu, Šeranić je rekao da će biti moguće razgovarati o tome ukoliko se smanji broj zaraženih ili se smanji pritisak na bolnice.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Saopšteno! Evo kada se vraćamo u normalu!

Šeranić je rekao da zdravstveni radnici dobijaju kontinuirano pojačanje, dodavši da se RS mora pripremati za ono što slijedi već od oktobra, a to je niz upala pluća različitih uzročnika, te da tada treba zbrinjavati ljude, a da se epidemiološki radi kada je riječ o virusu korona.

Prema njegovim riječima, RS je uvijek raspolagala dovoljnom količinom lične zaštitne opreme, dodajući da donacije kontinuirano dolaze od marta i raspoređene su prema zdravstvenim ustanovama, piše Srpskainfo.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Nove mere! Policijski čas 24 sata dnevno!

Govoreći o planu odgovora na pandemijsku influencu, Šeranić je rekao da BiH nema taj plan, dok RS ima. On je rekao da Ministarstvo zdravlja od 2010. godine ima i plan komunikacije u kriznim situacijama u oblasti javnog zdravstva, koji je aktiviran, ažuriran i korišten sve ovo vrijeme.