Doktor otkrio! Evo kada je kraj epidemije koronavirusa!

Kako doznajemo u Republici Srbiji je juče u 15 sati registrovano ukupno 249 potvrđenih slučajeva covid 19. Od 27 novopotvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih 19 je hospitalizovano, stabilnog opšteg stanja, dok njih 8 ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

– Epidemiološka situacija u Srbiji je prilično dobra i izostalo je ono čega smo se najviše plašili – nagli skok obolelih – kaže dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

Dakle pulmolog je podsetio da smo tek u trećoj nedelji, pa je i dalje teško tvrditi da nema opasnosti od eksponencijalnog rasta, ali je jedno sigurno, a to je da broj obolelih u Srbiji raste, ali ne velikom brzinom.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Koronavirus odgodio Euro 2020! Nogomet i epidemija!

Ističe da je u Italiji broj zaraženih neretko bio udvostručen u kratkom roku.

– Mi taj fenomen nemamo i to je fenomenalno. Beležimo svakodnevno oko 20-30 novoobolelih i to je u redu – rekao je Nestorović.

A kada je reč o roku od 29 dana koji su spomenuli Kinezi, Nestorović objašnjava da se on računa na sledeći način.

– Od momenta vrhunca infekcije, koji je u Kini bio 5. februara, računa se još mesec dana. Naravno, ovaj period može da se menja, a da li će se produžiti, to zavisi od nas – napomenuo je doktor.

TAKOĐE PROČITAJTE:   Otkrivena prava istina o koronavirusu! Živimo u zabludi!

Nestorović je istakao i da, kada se kalkuliše u epidemiji, ne gleda se broj umrlih, već broj novozaraženih.

– Ljudi umiru i dalje iako je epidemija gotova. Dakle, broj umrlih nije pokazatelj, već broj novih slučajeva. Ovaj broj se u Italiji, recimo, smanjuje, a smanjuje se i u Iranu – rekao je dr Nestrović.

Podseća da su kineski eksperti predložili masovno testiranje, trijažu i striktnu izolaciju. Na sve ovo je, ističe, Srbija već spremna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Vesti24s.com. Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal Vesti24s.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i/ili prethodnog objašnjenja.