Četvrtak, 29 Septembra, 2022
- Reklama -

Austrija pooštrila sve mere! Vraćaju se FFP2 maske!

Ono što je sada izašlo na vidjelo je da najbolji domaći medicinski i ostali stručnjaci u ovoj alpskoj zemlji muku muče s austrijskom vladom, koja ih u potpunosti ne sluša kada je u pitanju popuštanje korona mjera.

Tako je bilo i 5. ožujka kada je Austrija ukinula gotovo sve zaštitne mjere, uključujući nošenje FFP2 maski u zatvorenom, osim u javnom prijevozu, supermarketima, ljekarnama, bolnicama, školama… I to unatoč tome što je većina stručnjaka upozoravala da je još prerano, jer je dnevni broj novozaraženih zbog dominirajućeg omikron soja koronavirusa još uvijek izuzetno visok i u uzlaznoj putanji.

Rezultat tog neposluha je trenutačno dnevno između 50.000 i 60.0000 novozaraženih (danas oko 52.000, od toga oko 10.000 u Beču) i gotovo pola milijuna Austrijanaca u karanteni. Točnije njih 445.250, koji trenutačno aktivno boluju od koronavirusa. To znači, tvrde statističari, da je svaki 20. građanin 8,9 milijunske Austrije trenutačno zaražen koronavirusom i kod kuće u karanteni. U bolnicama je oko 3.000 oboljelih osoba, uključujući njih nešto više od 200 u intenzivnoj njezi. Najveći problem je ogroman broj zaposlenika na bolovanju, posebice medicinskog osoblja, pa neke bolnice, kao primjerice u Salzburgu i nekim drugim austrijskim gradovima, kako javljaju danas mediji, morale su početi odgađati već prethodno planirane operacije.

Sada kada je vidljivo da je vrag odnio šalu i da se diljem Austrije zatvara sve više razreda i škola zbog velikog broja korona zaraženih učenika i učitelja, a da medicinskog osoblja sve manje radi i bolnice sve više “stenju” pod najezdom omikrona, danas se je nakon uzbune i oštrih kritika iz redova medicinsko-znanstvenih stručnjaka Nacionalnog krizno-koordinacijskog stožera (GECKO) za borbu protiv koronavirusa, hitno sastalo čelništvo GECKO-a kako bi spasilo što se još spasiti dade.

Dok ovo pišemo mediji najavljuju kako bi još danas mogla pasti odluka o povratku FFP2 maski u sve zatvorene prostore. Da li samo to ili još neka od mjera, znati će se uskoro. Možda i nešto novo oko besplatnog testiranja, s obzirom da su stručnjaci oštro kritizirali novog ministra zdrvstva Johanna Raucha, da ih nije uopće konzultirao neki dana prije nego li je donio odluku o smanjenju opsega besplatnog testiranja austrijskih građana i uvođenju “samo” po 10 testova, pet PCR i 5 antigenskih mjesečno, po osobi, od 1. travnja.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje

error: Zabranjeno Kopiranje Sadržaja.