Utorak, 30 Novembra, 2021
- Reklama -

Australija: Ukinut lockdown! Konačno sloboda!

ZAHVALJUJUĆI visokoj procijepljenosti, australska država Novi Južni Wales i glavni grad Sydney od sutra postupno ublažavaju ograničenja zbog covida, ali se posljedično pripremaju i za porast broja zaraženih i hospitalizacija.

Novi Južni Wales, najmnogoljudnija australska država, u nedjelju je izvijestio o 477 novih slučajeva koronavirusa i šest smrtnih slučajeva, u epidemiji u kojoj je pet milijuna ljudi u glavnom gradu Sydneyju zatvoreno sto dana.

No, kako je država dosegla prag od 70 posto potpuno cijepljenog stanovništva, Novi Južni Wales je spreman ublažiti neka ograničenja i ponovo otvoriti mnoge tvrtke.

“Veliki trenutak za našu državu”
“Ovo je veliki trenutak za našu državu i za sve u Novom Južnom Walesu – zaslužili ste to”, rekao je premijer Dominic Perrottet.

“Prošlo je stotinu dana krvi i znoja, bez piva, ali sutra se vraćamo u akciju”, dodao je.

Na pitanje što će prvo učiniti u ponedjeljak, Perrottet je odgovorio: “Otići ću se ošišati.”

Lokalni mediji izvijestili su da su rezervacije za frizerske i kozmetičke salone već tjednima popunjene, a radno vrijeme im je produženo kako bi mogli primiti što više osoba.

Međutim, mnoga ograničenja javnog okupljanja ostat će na snazi još tjednima, rekao je Perrottet.

Melbourne je u lockdownu od kolovoza
Susjedna Victoria i njezin glavni grad Melbourne u blokadi su od početka kolovoza. Ta je država u nedjelju izvijestila o 1890 novih i pet smrtnih slučajeva. Očekuje se da će se Victoria ponovno otvoriti krajem listopada, nakon što se 70 posto njezinih stanovnika potpuno cijepi.

U toj se državi 2. studenoga planira i održavanje Melbourne Cupa, najpoznatije australske konjske utrke. Očekuje se 10.000 posjetitelja.

Gotovo 62 posto Australaca sa 16 i više godina primilo je dvije doze cjepiva. Nakon što se 80 posto Australaca, koji ispunjavaju uvjete, potpuno cijepi, zemlja će početi postupno otvarati međunarodne granice, zatvorene od ožujka 2020.

Victorija se bliži broju od 70 posto cijepljenih, što je granica koju su vlasti postavile za ukidanje nekoliko mjeseci dugog lockdowna.

Melbourne je trenutno u svom šestom potpunom zatvaranju otkako je počela pandemija koronavirusa i lockdown bi trebao trajati najmanje još tri tjedna.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje