Utorak, 11 Maja, 2021
- Reklama -

Angela Merkel: Uvođenje zatvaranja u celoj državi!

Ako prođe prijedlog Savezne vlade, uskoro će okruzi i gradovi biti obvezni uvesti strogi lockdown s noćnom zabranom kretanja. Prijedlog je naišao na brojne kritike, ali i na podršku, piše Deutsche Welle.

Njemačka vlada predlaže takozvanu “ručnu kočnicu” u doba pandemije. Ako taj dodatni članak Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti bude usvojen, svaki okrug i grad u Njemačkoj bit će obvezan uvesti istovjetne mjere ako na njegovom području ima više od stotinu novih slučajeva korone na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana.

Ta takozvana incidencija je tijekom trećeg vala pandemije prešla brojku sto na području Njemačke. Trenutno je tek četvrtina okruga ili gradova ispod te brojke koju vlasti proglašavaju kritičnom.

“Stanje je ozbiljno”, rekla je Angela Merkel pred novinarima poslije sjednice Vlade. Bilo je, kako je rekla, krajnje vrijeme da se krene u izmjenu Zakona te omogući uvođenje zatvaranja u celoj državi.

Najstroži lockdown od početka pandemije?

Ako članak 28b bude usvojen, okruzi s višom incidencijom morat će zatvoriti praktički sve osim supermarketa, drogerija, ljekarni i benzinskih crpki, a restorani bi mogli samo prodavati hranu za van. Također bi bila uvedena zabrana kretanja između 21 i 5 sati ujutro – osim odlaska na posao ili liječniku te izvođenja psa, a noću ne bi bilo dopušteno kretanje vani, čak ni šetnja.

Dodatno bi se ograničila i okupljanja u privatnom prostoru tako da bi se članovi jednog kućanstva mogli naći najviše s jednom odraslom osobom koja ne živi s njima, ne računajući djecu do 14 godina.

Prema nacrtu zakona, ako incidencija prijeđe 200 – što je trenutno slučaj u 73 od oko 400 okruga – morale bi se zatvoriti i škole i dječji vrtići. Od toga bi mogli biti izuzeti samo učenici završnih razreda.

Time vlada Angele Merkel pokušava preuzeti kontrolu u borbi protiv pandemije, u kojoj sada svaka od 16 pokrajina ima više nadležnosti od savezne države. Merkel je često kritizirala popuštanje mjera u pojedinim pokrajinama.

Ali sada je njen kabineta na meti oštrih kritika. Pogotovo policijski sat i zabrana kretanja na otvorenom nailaze na kritike stručnjaka. Najveći njemački stručnjaci za aerosole upozorili su da se virus praktički ne prenosi na otvorenom te da je zato bolje ako se ljudi okupljaju na vani nego u zatvorenim prostorima.

- Reklama -
- Reklama -

Ista kategorija

- Reklama -

Poslednje